25 Haziran 2021 Cuma

HERKES GİBİ OLMAMAK İÇİN..

 


“Söylememek harcısı, söylemeğin hasıdır / Söylemeğin harcısı, gönüllerin pasıdır.” demiş koca Yunus. Bazen söz söylememek, söylemekten evladır; eğer söz sarf edeceksen gönüllerin pası silmelisin, demiş özlüce. Biz ikinci yolu tuttuk ve söylemeyi tercih ettik gönüllerimizin, dimağlarımızın pası silinsin deyu.  Bu anlayışla bu yıl da gazete yayınımıza devam etme kararı aldık. Okul olarak gazetemizin 9. sayısını siz değerli okuyucularımızla paylaşmanın heyecanı ve mutluluğuyla yayın hayatımızın bu üçüncü yılında süreli bir yayını sürdürebilmenin kıvancını yaşıyoruz. Zira okulumuzda yapılan birçok faaliyet gibi bu çabamız da okulumuzun benzerleri arasında kendisine öz ve özgün nitelik kazandıran farkındalık ve farklılık oluşturma çabası. Usta yazar ve şair Sezai Karakoç’un dediği gibi  “Herkes gibi olmak, olmayacak bir şey; herkes gibi olmak, olmamak gibi bir şey..”

 

Zahmetli bir süreç sonunda sarf edilen emeklerin görünür olması, ekilen tohumların ürüne  dönüşmesi sevinç kaynağımız. Zahmetle rahmet arasında bir nokta fark olduğunun bilinciyle samimiyetle, ciddiyetle atılan küçük bir adımın zahmetleri rahmetlere dönüştürebileceğini umuyoruz. Gösterilen çabaların maddi herhangi bir karşılığı yok, belki tek karşılığı çabanın ürüne dönüşmesinden duyulan iç huzuru.. Bu huzurla diyoruz ki: “Çocuklar inanın, inanın çocuklar/Güzel günler göreceğiz, güneşli günler.. /Motorları maviliklere süreceğiz..”

 

Gazetemizi çıkarmaktaki temel amaçlarımız tabii ki öncelikle okulumuzda yapılan faaliyetleri duyurmak ve daha da önemlisi beş seçenek arasına sıkışmış öğrencilerimize altıncı bir seçenek sunarak ifade yeteneklerini sergileyecekleri bir ortam sağlamak. Onları sığ ve tekdüze rutinlerden biraz uzaklaştırarak kültürel ve sanatsal çalışmalara yönlendirmek.. Bir anlamda gazetemiz aracılığıyla okulumuz açısından “zamanı fotoğraflıyoruz”. Okulumuz adına bir dağarcık oluşturuyoruz. Bunu yaparken bireysel gayretlerin yanı sıra ekip ruhuyla hareket ederek yeteneklerin emekle hizmete, ürüne dönüşmesini istiyoruz.  Bütün bunların yanında işin bir de edebi boyutu var. Hassaten benim için gazetemizin en önemli işlevlerinden biri öğrencilerimizin duygu, düşünce ve düşlerini serd ettikleri bir söz meydanı olması.. İnsanın diğer varlıklardan kamil ve müşerref kılan özelliklerinin başında kendini sözle ifade edebilmesi (tekellüm) geliyor. İfade sözlü veya yazılı olarak gerçekleşir. Yazılı anlatımın sözlü anlatıma göre birtakım avantajları var bilindiği üzere.. Söz uçuyor, yazı kalıyor..  Baş rolünü Antonyo Banderas’ın oynadığı 13. Savaşçı adlı filmde yazabilmenin değerini etkileyici bir şekilde anlatan bir sahne vardı, aklımda yer etmiş.. Sahile yazı yazan başkahramanın yanına gelen bir ümmi savaşçı ona “Sen sözlerimizi çizebiliyor musun?” diyordu. Yazabilmeyi belki çok güzel tarifleyen bir söz: Sözü çizebilmek.. Yani söze şekil kazandırmak, ruhuyla beraber.. İşte gazete söze şekil kazandıran bir araç işlevi görüyor. Bu araç sayesinde olmadığında yapılmayacak belki akla gelmeyecek şeyler yapılageliyor; bu araç söyleyecek sözü olanlara tercüme-i hal oluyor bazen, bazen “ağulu aşı yağ ile bal ediyor”..

 

Bu sayımızın içeriğine değinmeden önce okulumuzda görevde bulunduğu süre içerisinde bilgisi, birikimi,yorulmak bilmez çalışma azmiyle, yetkinliği ile öğrencilerimize yepyeni ufuklar açan, iki yıl boyunca gazetemizin yazı işleri müdürlüğünü sorumlu bir şekilde yürüten Yusuf Bardakçı hocamıza yaptığı tüm çalışmalardan, bilhassa gazetemize bugüne kadarki katkılardan ötürü şükranlarımızı sunuyor, Fen Lisesi’ndeki yeni görevinde başarılar diliyoruz.

 

Bu yıl aramıza yeni kalemler katıldı. Okulumuza bu yıl atanan değerli hocalarımız Abdurrahman Çalış, Abdulvahap Ballı, Eyüp Güneş bu sayımızda birikimlerinden birkaç damla bizlerle paylaştılar. Bunun yanı sıra Müdür Yardımcımız Ercan Sürün değişik Avrupa ülkeleriyle birlikte yürüttüğümüz “Keşfedilecek Hazineler”  projesi kapsamında ziyaret etitikleri İzlanda hakkındaki izlenimlerini yazdı. Öte yandan öğrencilerimiz okulumuza yeni gelen hocalarımızı tanıma amacıyla 10 soruluk bir anket çalışması yaptılar. Kadromuza yeni katılan öğretmenlerimize “Hoş geldiniz.” diyor, okulumuzda yapacakları çalışmalarda başarılar diliyoruz. Bu sayımızda okulda yapılan çalışmaların haberlerinin yanı sıra Sağlık Müdürü M. Emin Taş ile yapılan röportajla ilimizde sağlık hizmetlerinin geldiği durumu sütunlarımıza taşıdık. Bizim için medarı iftihar olan öğrencilerimizin üniversiteye yerleşmedeki başarısına yer verdik.Tabii ki yine öğrencilerimize ait yazılar iç sayfaları siyah beyaz olan gazetemizi renklendirecek. Bir sonraki sayımızda buluşmak dileğiyle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.